Äänikirjat

E-kirjojen lisäksi nykyään on saatavilla suhteellisen paljon myös äänikirjoja. Äänikirjat toimivat samalla periaatteella kuin e-kirjat, mutta lukemisen sijaan niitä kuunnellaan äänitiedostolta. Äänikirjat ovat seurausta lapsuudesta tutuista satukaseteista, mutta ne eivät suinkaan ole vain lasten etuoikeus. Äänikirjat ovat käteviä esimerkiksi pitkillä automatkoilla. Et tarvitse muuta kuin kirjan äänitiedostona ja jonkun soittimen, josta toistat tiedoston.

Alunperin äänikirjojen tarkoitus oli palvella sokeita, jotka eivät itse kykene lukemaan, mutta nykyään äänikirjoja käytetään yleisemmin jo muutenkin. Äänikirjoja on saatavilla tietokirjoista kaunokirjallisuuteen ja lastenkirjoihin, joten valinnanvaraa löytyy. Äänikirjat ovat myös suosittu tapa opiskella jotain tiettyä asiaa, eikä ole ollenkaan tavatonta, että niitä käytetään kouluissa oppimateriaaleina.

Tiedostomuodot ja äänikirjojen hankkiminen

aanikirjat-kirjat

Tavallisimmin äänikirjat toistuvat mp3-muodossa. Niitä voi siis käytännössä kuunnella millä tahansa laitteella, jossa on mp3-soitin. Mukana kannettavien musiikkisoittimien lisäksi voit kuunnella äänikirjaa tietokoneelta, puhelimesta ja tabletista. Toinen yleisesti käytetty äänikirjojen tiedostomuoto on vma, joka myös toistuu useissa laitteissa. Tiedostot on tarvittaessa helppo muuntaa erillisellä ohjelmalla toiseen muotoon. Äänikirjoja myydään tiedostojen lisäksi myös cd-levyinä.

Äänikirjoja saa sähköisten kirjojen tavoin ostettua useista verkkokaupoista ja lisäksi niitä voi ladata ilmaiseksi ja lainata esimerkiksi kirjastoista. Yhä useammat kirjastot tarjoavat lainaan äänikirjoja e-kirjojen lisäksi. Elisa Kirja -palvelusta voi ladata e-kirjojen lisäksi myös äänikirjoja. Valikoimassa on erittäin kattava valikoima suomenkielistä kirjallisuutta äänitiedostona ja saatavilla on myös englannin- ja ruotsinkielisiä äänikirjoja. Suurin osa Elisa Kirja -palvelun äänikirjoista on maksullisia, mutta saatavilla on muutama klassikkokirja ilmaisversiona.

Verkkokauppoja, jotka myyvät äänikirjoja, on paljon. Äänikirjoja saa mm. näistä paikoista: CDon.com, DigiAnttila, Suomalainen Kirjakauppa, Adlibris ja eLibris. Kaikkien edellä mainittujen valikoimissa on runsaasti eri kategorioiden äänikirjoja.

Yle on tuottanut muutamasta suomalaisesta klassikosta äänikirjan. Äänikirjat voi ladata mp3-tiedostoina ilmaiseksi Ylen netisivuilta. Yle Areenasta pystyy myös kuuntelemaan ilmaiseksi äänikirjoja.

Podcast

Podcast eli äänitiedostojen julkaisu verkossa on nykypäivänä varsin suosittua ja yleistä, varsinkin eri radiokanavien keskuudessa. Tällöin tarkoituksena on, että kuuntelijat, jotka eivät päässeet kuulemaan varsinaista lähetettyä ohjelmaa, voivat kuunnella sen jälkeen päin. Kuunteluun käytetään yleensä tietokonetta, mobiililaitetta tai musiikkisoitinta. Ladattavat tiedostot ovat tavallisimmin muotoa MP3, Ogg tai Vorbis.

Podcastit sisältävät usein erilaisia keskusteluita ja puheohjelmia. Podcastit ovat siis ikään kuin äänikirjoja, mutta yleensä lyhyempiä, eivätkä kirjamuodossa. YleAreena tarjoaa äänikirjojen tavoin myös lukuisia podcasteja kuunneltavaksi ilmaiseksi. Myös useat radiokanavat julkaisevat podcastit omilla sivuillaan, josta ne voi helposti kuunnella suoraan.

On olemassa paljon internet-sivustoja, jotka julkaisevat podcasteja useasta eri paikasta. Tällainen sivusto on mm. podcastit.tv, joka julkaisee erilaisia puheohjelmia aiheista maan ja taivaan väliltä. Vastaavia sivustoja löytyy useita.