Äänikirjat

E-kirjojen lisäksi nykyään on saatavilla suhteellisen paljon myös äänikirjoja. Äänikirjat toimivat samalla periaatteella kuin e-kirjat, mutta lukemisen sijaan niitä kuunnellaan äänitiedostolta. Äänikirjat ovat seurausta lapsuudesta tutuista satukaseteista, mutta ne eivät suinkaan ole vain lasten etuoikeus. Äänikirjat ovat käteviä esimerkiksi pitkillä automatkoilla. Et tarvitse muuta kuin kirjan äänitiedostona ja jonkun soittimen, josta toistat tiedoston. Suosiota ovat saavuttaneet nopeasti erityisesti kk-hinnoitellut Audible, BookBeat ja Elisa Kirja -palvelut.

Alunperin äänikirjojen tarkoitus oli palvella sokeita, jotka eivät itse kykene lukemaan, mutta nykyään äänikirjoja käytetään yleisemmin jo muutenkin. Äänikirjoja on saatavilla tietokirjoista kaunokirjallisuuteen ja lastenkirjoihin, joten valinnanvaraa löytyy. Äänikirjat ovat myös suosittu tapa opiskella jotain tiettyä asiaa, eikä ole ollenkaan tavatonta, että niitä käytetään kouluissa oppimateriaaleina.

Tiedostomuodot ja äänikirjojen hankkiminen

aanikirjat-kirjat

Ennen tavallisimmin äänikirjat toistuvat mp3-muodossa. Nykyään kuitenkin kuukausihinnoitellut palvelut ovat yleisemmät. Kk-hintaan saa yhden tai useamman kirjan ja lopuista saatetaan veloittaa eriksen. Palveluista BookBeat toimii kiinteällä kuukausimaksulla, jolloin voit ladata myös offline -kuunteluun niin monta valikoiman kirjoista kuin haluat. Bookbeat -palvelussa äänikirjat ovat kuunneltavissa niin kauan kuin jatkat palvelun tilausta.

Audible ja kotimainen Elisa Kirja toimivat periaatteella, että maksat jokaisesta äänikirjasta erikseen. Audible tilaukseen sisältyy kuitenkin yksi äänikirja kuukaudessa.

BookBeat tietoa ja kokemuksia

 • Paljon suomenkielisiä äänikirjoja (myös osa vain sähkökirja muodossa, ei äänikirja)
 • Myös hyvä valikoima ulkomaisia äänikirjoja.
 • Bookbeat.fi kiinteä kk-maksu hyvä, jos kuuntelee paljon äänikirjaja.
 • Suhteellisen tuoreita kotimaisia ja ulkomaisia äänikirjoja saatavilla.
 • Maksaa 16,90 euroa / kk. Voit peruuttaa milloin vain.
 • Rajoittunut äänikirjavalikoima (koska kiinteä kk-maksu).
 • Voit kokeilla riskittä 2 viikon ajan ilmaiseksi.

Aloita 2 viikon ilmainen BookBeat kokeilu tästä

Audible tietoa ja kokemuksia

 • Laajin valikoima englanninkielisiä kirjoja.
 • Maksat jokaisesta kirjasta erikseen.
 • Yksi kirja per kuukausi sisältyy kuukausimaksuun.
 • Saat muista kirjoista 30% alennuksen.
 • Maksaa 9,50 euroa / kk. Voit peruuttaa milloin tahansa.
 • Ostamasi äänikirjat säilyvät saatavillasi vaikka peruuttaisitkin tilauksen
 • Jos et ole tyytyväinen ostamaasi äänikirjaan, voit vaihtaa sen ilmaiseksi
 • Voit kokeilla riskittä kuukauden ajan ilmaiseksi.

Audible tietoa ja kokemuksia

 • Pääasiassa suomenkielistä kirjallisuutta.
 • Rajoitetusti englannin ja ruotsinkielisiä kirjoja
 • Maksat vain ostamistasi kirjoista. Tilin luominen on ilmaista
 • Kerran ostettu kirja mahdollista ladata useammalle laitteelle
 • Kerran ostetut kirjat säilyvät kirjahyllyssä aina uudelleen ladattavaksi.

Siirry Elisa Kirja palveluun tästä

Aiemmin yleisin formaatti oli mp3-äänikirja

Aiemmin yleisempiä mp3-äänikirjoja voi käytännössä kuunnella millä tahansa laitteella, jossa on mp3-soitin. Mukana kannettavien musiikkisoittimien lisäksi voit kuunnella äänikirjaa tietokoneelta, puhelimesta ja tabletista. Toinen yleisesti käytetty äänikirjojen tiedostomuoto on vma, joka myös toistuu useissa laitteissa. Tiedostot on tarvittaessa helppo muuntaa erillisellä ohjelmalla toiseen muotoon. Äänikirjoja myydään tiedostojen lisäksi myös cd-levyinä.

Äänikirjoja saa sähköisten kirjojen tavoin ostettua useista verkkokaupoista ja lisäksi niitä voi ladata ilmaiseksi ja lainata esimerkiksi kirjastoista. Yhä useammat kirjastot tarjoavat lainaan äänikirjoja e-kirjojen lisäksi. Elisa Kirja -palvelusta voi ladata e-kirjojen lisäksi myös äänikirjoja. Valikoimassa on erittäin kattava valikoima suomenkielistä kirjallisuutta äänitiedostona ja saatavilla on myös englannin- ja ruotsinkielisiä äänikirjoja. Suurin osa Elisa Kirja -palvelun äänikirjoista on maksullisia, mutta saatavilla on muutama klassikkokirja ilmaisversiona.

Verkkokauppoja, jotka myyvät äänikirjoja, on paljon. Äänikirjoja saa mm. näistä paikoista: CDon.com, DigiAnttila, Suomalainen Kirjakauppa, Adlibris ja eLibris. Kaikkien edellä mainittujen valikoimissa on runsaasti eri kategorioiden äänikirjoja.

Yle on tuottanut muutamasta suomalaisesta klassikosta äänikirjan. Äänikirjat voi ladata mp3-tiedostoina ilmaiseksi Ylen netisivuilta. Yle Areenasta pystyy myös kuuntelemaan ilmaiseksi äänikirjoja.

Podcastit

Podcastit (podcast) eli äänitiedostojen julkaisu verkossa on nykypäivänä varsin suosittua ja yleistä, varsinkin eri radiokanavien keskuudessa. Tällöin tarkoituksena on, että kuuntelijat, jotka eivät päässeet kuulemaan varsinaista lähetettyä ohjelmaa, voivat kuunnella sen jälkeen päin. Kuunteluun käytetään yleensä tietokonetta, mobiililaitetta tai musiikkisoitinta. Ladattavat tiedostot ovat tavallisimmin muotoa MP3, Ogg tai Vorbis.

Podcastit sisältävät usein erilaisia keskusteluita ja puheohjelmia. Podcastit ovat siis ikään kuin äänikirjoja, mutta yleensä lyhyempiä, eivätkä kirjamuodossa. YleAreena tarjoaa äänikirjojen tavoin myös lukuisia podcasteja kuunneltavaksi ilmaiseksi. Myös useat radiokanavat julkaisevat podcastit omilla sivuillaan, josta ne voi helposti kuunnella suoraan.

On olemassa paljon internet-sivustoja, jotka julkaisevat podcasteja useasta eri paikasta. Esim. Sanomalla on oma Suppla -palvelu, joka julkaisee podcastejä Sanoman radio-ohjelmista kuten Aamulypsy, Korporaatio, Dynastia sekä erilaisia puheohjelmia jotka ovat varta vasten podcast muotoon tehtyjä aiheista maan ja taivaan väliltä. Vastaavia palveluja löytyy useita. iPhonen tai Apple tietokoneen omistajille helpointa on käyttää Podcasts sovellusta (iPhone tai iPad) tai iTunes -sovellusta (Mac -tietokoneet). Windowsille ja Android -puhelimille vastaavia sovelluksia on todella paljon saatavilla.