Lukulaitteet

Sähkökirjojen (e-kirjojen) lukemiseen tarvitaan aina jonkinlainen lukulaite, jolle kirja ladataan ja josta se luetaan. E-kirjan lukulaitteena voi varsinaisten lukulaitteiden lisäksi toimia myös tablet, kuten Apple iPad ja useat Android-tabletit, tietokone ja älypuhelin. Lukulaitteet toimivat usein muutaman näppäimen avulla, mutta nykyään on myös paljon kosketusnäytöllisiä malleja. Ensimmäisissä lukulaitteissa oli kaikissa mustavalkoinen näyttö, mutta nykyään on paljon värejä tukevia malleja.

Varta vasten sähkökirjoja varten kehitettyjen lukulaitteiden etuna ovat erityisesti helppokäyttöisyys, hyvä luettavuus näytöltä ja yleislaitteita parempi akunkesto. Toisaalta tällöin mukana on kuljetettava yhtä laitetta enemmän. Uusia lukulaitteita ja ohjelmistoja ilmestyy jatkuvasti lisää sähkökirjojen (ebooks, e-kirjat) suosion lisääntyessä. Tällä hetkellä suosituimpia laitteista ovat Amazon Kindle ja Sony Reader. Markkinoilla on kuitenkin lukuisia muitakin lukulaitteita, jotka koko ajan kasvattavat suosiotaan.

lukulaitteet-lukulaite

Amazon Kindle

Amazon Kindle on e-kirjojen lukulaitteiden edelläkävijöitä. Siitä on kehitetty useita malleja: Kindle, Kindle Fire, Kindle Touch ja Kindle Touch 3G. Amazon Kindle -laitteet ovat ohuita, niissä on erittäin suuri näyttö ja ne on helppo kantaa mukana. Ne tukevat tiedostomuotoja AZW (Amazon Kindlen oma tiedostomuoto), PDF, TXT, non-DRM MOBI ja PRC. Amazon Kindle Storesta voi ladata yli miljoona erilaista Kindle-laitteilla luettavaa e-kirjaa.

Sony Reader

Sony Reader on Amazon Kindlen ohella toinen suosittu ja paljon käytetty e-kirjojen lukulaite. Myös Sonylla on useita eri malleja: PRS-350, PRS-650, PRS-950. Sonyn laitteet tukevat oletuksena tiedostomuotoja EPUB, PDF, TXT, RTF, DOC ja BBeB.

BeBook

BeBook oli ensimmäinen, joka julkaisi Euroopassa Wi-Fillä toimivan sähkökirjojen lukulaitteen, BeBook Neon. Nykyään BeBookilla on useita eri malleja, jotka tukevat kaikkia yleisempiä tiedostomuotoja, mm. EPUB, PDF, TXT ja DOC.

Kobo

Saatavilla olevat mallit: Kobo eReader, Kobo Touch, Kobo Arc.
Tuetut tiedostomuodot: EPUB, PDF, TXT, RTF, HTML, CBR (sarjakuvat), CBZ (sarjakuvat)

PocketBook

Mallit: PocketBook Reader (useita eri laitteita Pro- ja Basic-sarjoissa), PocketBook Touch, PocketBook Mini, PocketBook Basic New, PocketBook Touch Lux, PocketBook Color Lux, PocketBook Basic Touch.
Tuetut tiedostomuodot: EPUB DRM, EPUB, PDF DRM, PDF, FB2, FB2.ZIP, TXT, DJVU, HTM, HTML, DOC, DOCX, RTF, CHM, TCR, PRC.

Muut lukulaitteet

Muita lukulaitteita on saatavilla mm. näiltä valmistajilta: Cool-Er, iLiad, CyBook, iRex Digital Reader, Onyx ja Tolino.

Lisäksi lukulaitteina toimivat hyvin tabletit. Uusimmista tableteista e-kirjojen lukemiseen käyvät lähes kaikki. Suosittuja tabletteja ovat mm. Apple iPad ja erilaiset Android-tabletit, kuten Samsung ja Asus.

Tablet-tietokonetta ei ole suunniteltu pelkästään lukulaitteeksi, mutta nykyään kyseistä ominaisuutta ajatellaan yhä enemmän. Tabletit tukevat kaikkia yleisempiä tiedostomuotoja ja niiden luettavuus on lähes yhtä hyvä kuin lukulaitteilla. Monet hankkivat mieluummin pelkän tabletin ja lukevat e-kirjat suoraan siitä kuin vaihtoehtoisesti hankkivat kokonaan yhden laitteen pelkästään e-kirjojen lukemiseen. Jos e-kirjoja lukee todella paljon, kannattaa kuitenkin ehkä miettiä, olisiko syytä hankkia varsinainen lukulaite.