Tiedostomuodot – formaatit

Sähkökirjat ovat saatavissa useissa formaateissa (tiedostomuodot). Valitettavasti kaikki tiedostomuodot eivät toimi kaikissa eri e-kirjojen lukulaitteissa. Nykyään kuitenkin e-kirjoja on saatavilla niin monissa eri formaateissa, että yhteensopivuusongelmia ei pitäisi hirveästi tulla. Tiedostomuodot kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, kun valitsee itselleen lukulaitetta.

Tällä hetkellä tärkeintä on, että laite tukee joko ePub- tai PDF- formaattia, sillä ne ovat yleisimmin käytössä. Kummankin formaatin tuki löytyy lähes kaikista laitteista. Aiemmin ePub ei ollut niin yleinen, mutta koska se mahdollistaa esimerkiksi tekstikoon muuttamisen, on se yleistynyt huomattavasti. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että esimerkiksi Amazon Kindle -laitteet eivät tue ePub-formaattia, vaan niillä sen sijaan on oma .azw-formaattinsa. Myös Apple iPad-tabletilla on oma IBA-tiedostomuoto, jota käytetään yhdessä iBooks-sovelluksen kanssa, mutta se tukee kuitenkin myös ePub-muotoa.

tiedostomuodot-teksti

Toisinaan tiedostomuodon muuttaminen on helppoa ja yksinkertaista ja esimerkiksi pdf-tiedostoksi saa hyvin monenmuotoiset tiedostot erillissä ohjelmistoilla. DRM-suojattuja tiedostoja ei kuitenkaan saa muutettua toiseen muotoon.

Amazon Kindle

Tiedostopääte: .azw

Amazon Kindle-laitteiden oma tiedostomuoto azw-tiedosto sisältää DRM-suojauksen, jonka tarkoitus on suojata tekijänoikeuksia. Tätä tiedostomuotoa eivät tue muut kuin Amazon Kindle-laitteet.

Open eBook (OEB)

Tiedostopääte: .opf

Open eBook (OEB) on SoftBook Press:in kehittämä XML:ään pohjautuva sähkökirjaformaatti (e-kirjaformaatti). Se ei ole enää niin kovasti käytössä, koska tilalle on saatu EBUB-standardi.

EPUB

Tiedostopääte: .epub

EPUB tiedostomuodon on kehittänyt International Digital Publishing Forum (IDPF). EPUB on avoin tiedostomuoto. Se on tarkoitettu laitteisto- ja ohjelmistoriippumattomaksi. Siihen on mahdollista liittää DRM-suojauskerros.

Ebub-tiedostoja tukevat mm. seuraavat lukulaitteet: Aldiko, Adobe Digital Editions, BeBook, Sony Reader, WordPlayer (Android), iBooks (Apple iPad, Apple iPhone, Apple iPod Touch), i2Reader (Apple iPhone), Mobipocket (BlackBerry, Symbian, Windows Mobile), Freda (Windows Mobile), Lexcycle Stanza, BookGlutton, Nook lukulaitemallit, Kobo lukulaitemallit, PocketBook-mallit ja Onyx-mallit.

PDF

PDF-tiedostoja (Portable Document Format) tukevat lähes kaikki lukulaitteet, koska se on yleisin e-kirjojen esitysmuoto. PDF on alunperin Applen kehittämä ohjelmistoriippumaton tiedostomuoto. PDF-tiedoston kanssa ei ole väliä, miten tarkka näyttö lukulaitteessa tai tabletissa on. PDF-tiedoston saa auki usealla ohjelmalla, joista yleisin on Adobe Reader.

Muita e-kirjojen eri laitteiden tukemia tiedostomuotoja ovat mm. txt, rtf, doc, html, prc, cbr (sarjakuvat) ja cbz (sarjakuvat).